Miód jest zdrowy – co do tego na pewno nikt już nie ma dziś wątpliwości. Można go jeść łyżką, dodawać do ciast, herbat, a także mleka, łatwo zastąpić nim cukier, na przykład w przypadku owsianek. Ale czy to już wszystkie jego zastosowania? Oczywiście, że nie!

Miód w kuchni

Jeżeli od dawna starasz się zdrowo odżywiać, jednocześnie utrzymując dobrą kondycję, by być fit, zastosowanie miodu w Twojej kuchni może być znacznie szersze. Wiedząc również o tym, jak ważne dla zdrowia jest utrzymanie prawidłowej gospodarki wodnej, pij regularnie wodę. Rano do śniadania dodawaj do niej cytrynę i miód, aby bogacić jej właściwości energetyczne i zachęcić organizm do działania na cały dzień.

Dobrze jest też zaopatrzyć się w różnorodne miodziki – nie tylko lipowe, kwiatowe, spadziowe, ale również miód gryczany czy popularny miód manuka. Poznaj każdy z osobna i dobieraj ich smaki oraz właściwości do okoliczności. Czy wiesz, że miód rzepakowy ma mniejszą ilość cukrów i pomaga walczyć z nadciśnieniem…?

Miód – zdrowie i uroda

Miód to słynie z tego, że jest produktem smacznym, ale smak to nie jedyny jego walor. Miód korzystnie wpływa na nasz organizm. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Jeśli zastanawiasz się, jak zdrowo żyć, weź pod uwagę nie tylko dietę, ale też kwestie kosmetyczne. Miód sprawdzi się jako dodatek do naturalnego peelingu z cukru trzcinowego, dodatek do wcierek na włosy, jako balsam do ust czy glinka na twarz. Dodawany do naturalnych kosmetyków wzbogaca je o witaminy.

Warto wziąć pod uwagę również fakt, że miód to nie jedyny zdrowy produkt pszczeli, z którego możemy korzystać. Inne produkty pszczele to pyłek pszczeli (suszony lub sprzedawany w słoiczkach jako produkt mieszany z miodem), pierzga, propolis (połączenie żywicy, wosków, olejków eterycznych, pyłku kwiatowego i wydzielin pszczelich). One również mają wpływ na nasze zdrowie – spożywane, jak i wykorzystywane na przykład w kosmetykach fryzjerskich (szczególnie wosk) wygładzają i nawilżają włosy, odżywiają też skórę i paznokcie.

Słowem: miód jest pyszny, a ponad to wzmacnia serce, działa kojąco na rany i nerwy, ożywia organizm, dostarcza mu witamin. W dodatku on i inne pochodne pszczele produkty nawilżają, mają właściwości antybakteryjne. Mogą również działać jako naturalne antybiotyki.

I jak tu nie kochać pszczół?